Atterberg, Orchestral Works Volume 2
Symphony No.2 & Symphony No. 8
Chandos CHSA5133 [1 CD]
Foto © Chandos
Veckans tips blir musik av en av Sveriges främsta tonsättare och symfoniker, nämligen Kurt Atterberg. Hans nio symfonier är, om än något ojämna, gedigna musikaliska hantverk och borde få mer plats på konserthusens program. Personligen tycker jag nr 1 till 3 och 5 till 6 är de mest intressanta. Mitt val av inspelning av detta tips är kontroversiellt. Jag vet att vissa svenska kritiker har sågat denna inspelning med fotknölarna, men även vissa lyssnare har haft svårt att förstå Neeme Järvis minst sagt fartfyllda sätt att hantera denna svenska klenod som jag anser den andra symfonin från 1913 vara. Det ska sägas att utländsk press dock varit väldigt välkomnande till Järvis inspelning. Skivkatalogen är knappast överbelastad av inspelningar. Stig Westerberg (Swedish society) och Ari Rasilainen (cpo) är de jag känner till. Westerbergs är sedan länge utgången och svår att hitta. Rasilainen och Järvi är de som står till buds för potentiella köpare. Bra musik kan göras på olika sätt – det är Järvi ett bevis för. Jag tycker tolkningen av tvåan är frisk och lidelsefull. Tempona är genomgående höga, men Järvi tappar aldrig greppet om helheten och tolkningen är logisk och väl sammanhållen.
Skivan innehåller även en fin version av den åttonde symfonin från 1944 som är baserad på svenska folkmelodier. Detta är en mer lättviktig symfoni än den andra, men är absolut hörvärd. Även denna får ett fint framförande. Göteborgs Symfoniker följer sin tidigare chefsdirigent utan problem och orkesterspelet från denna vår nationalorkester är jättefint. Chandos erbjuder en fin ljudupptagning med djup och rymd. Lyssna på denna skiva om du inte hört Atterberg förut och har du redan en bild av hur denna andra symfoni ska klinga, gå in med öppet sinne och belöningen kommer. Jag har hört den ett otal gånger.
Björn Sundkvist
Kurt Atterberg: Symfonier nr. 2 och nr. 8
Göteborgs symfoniker
Dirigent: Neeme Järvi
CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.